Autor : Raymond H. Oppenheimer

 

1. Nemojte koristiti ukrštanja”na slepo”sa psom koga niste videli uživo. Razborito ukrštanje može biti veoma korisno, a nerazborito može dovesti do nakupljanja svih mogućih mana.

2. Nemojte linijski odgajati samo radi linijskog odgoja. Linijski odgoj sa komplementarnim tipom može dati vredne rezultate, sa neodgovarajućim odmah vodi u katastrofu.

3. Nemojte primati savete od osoba koje su oduvek bili neuspešni odgajivači. Da je njihovo mišljenje vredno, oni bi to dokazali svojim uspesima.

4. Neverujte u priču da su brat ili sestra velikog šampiona isto tako dobri za odgajanje kao i sam šampion. Na jednog što jeste dolaze stotine koji nisu. 

5. Nemojte pripisivati svom psu vrline koje nema. Samoobmanjivanje je najkraći put do greške.

6. Nemojte za odgajanje koristiti osrednje pse, odsustvo mana ni u kom slučaju ne ukazuje na prisustvo odgovarajućih vrlina.

7. Ne pokušavajte linijski uzgoj sa dva psa istovremeno.To je osudjeno na propast.

8. Ne procenjujte priplodnjaka po lošim potomcima. Najbitnije je koliko su dobri najbolji potomci.

9. Ne dozvolite da Vaše emocije uticu na izbor priplodnjaka. Pravi pas za Vašu kuju je pravi pas, bez obzira ko mu je vlasnik.

10. Ne dozvolite da Vas divljenje prema priplodnjaku toliko zaslepi da nevidite njegove mane. Inače ćete postati žrtva samoobmane.

11. Nemojte pariti pse sa istim manama. Time izazivate nevolju.

12. Ne zaboravite da treba proceniti celog psa. Ako zaboravite jednu vrlinu dok tragate za drugom,to ćete na kraju platiti.

13. Ne tražite savršenog psa za Vašu kuju. Takav pas nije postojao,ne postoji i neće postojati.

14. Slobodno koristite pse za uzgoj sa očiglednim manama, dok god postoje odgovarajuće vrline. Nedostatak vrlina je najveća mana.

15. Nemojte pariti neodgovarajuće tipove. Sposobnost da se prepozna tip je najvažnija osobina uspešnog odgajivača. Pitajte ih da vam to objasne.[ Ja bih neodgovarajuće tipove definisao kao one kojima nedostaju iste vrline ,a imaju iste mane].

16. Ne zaboravite neophodnost očuvanja kvaliteta glave. Ukoliko zaboravite,nestaće kvalitet će nestati kao san.

17. Ne zaboravite da supstanca plus kvalitet treba da budu jedan od Vaših ciljeva.Svaka budala može da ima jedno bez drugog!

18. Ne zaboravite da sjajna glava plus čvrstoća isto moraju da budu medju Vašim ciljevima.Mnogi nemogu uzgojiti oboje!

19. Nemojte nikad pokušavati da vredjate nekog sjajnog Bull Terriera. Korist od lepote nije samo večni užitak, već bi trebo da bude izvor estetskog ponosa i zadovoljstva za sve prave ljubitelje rase.

20. Budite zadovoljni samo sa najboljim.Sve drugo nije dovoljno dobro.