Vrlo je znacajno da na vreme utvrdimo da li je kuja ostala skotna, jer nam to omogucava planitranje celokupnog graviditeta i sprovodjenje zastitnih mera za kuju i njene potomke. 

Graviditet se moze utvrditi vec sa 21 do 25 dana, a sa sigurnoscu se moze govoriti o graviditetu posle 28 dana od parenja. Pregled mogu da izvrse samo strucne osobe ultra zvukom i palpacijom, a rendgenoloski pregled preporucujemo tek posle 56 og dana od prvog parenja. 

Znatizelju vlasnika da im se kaze koliko kuja ima stenaca, ako je ostala skotna nazalost ne mozemo zadovoljiti, pa je tu cinjenicu bolje precutati nego dati losu i netacnu prognozu. Konacno za sam graviditet je bitno da se potvrdi cinjenica da kuja nosi makar jedno stene jer su mere preventive iste kao da ih ima sest i vise. 

U slucajevima kada se konstatuje graviditet sprovode se preventivne mere koje obuhvataju dobro ishranu bogatu proteinima, mastima, mineralima i vitaminima, vakcinaciju kuje mrtvom vakcinom uzimanje bakterioloskih briseva izrada antibiograma i terapija u slucajevimabakterioloske infekcije porodjajnih organa. 

Ne predlazem ciscenje skotnih kuja od crevnih parazita, jer taj zahvat moze dovesti do nezeljenih posledica, vec predlazem da se kuja ocisti od crevnih parazita neposredno pred parenje, a za to ima dovoljno vremena u toku teranja. 

Kod kuja u graviditetu, narocito kod malih rasa, moramo obezbediti dovoljnu kolicinu kalcijuma kako bi omogucili pravilan razvoj stanaca bez stetnih posledica za majku. U suprotnom imacemo vrlo dramaticna oboljenja kuja neposredno poslke porodjaja i u toku dojenja koje je posledica hipokalcemije.