Porodjaj kuje ce uslediti u normalnim okolnostima najcesce izmedju 61 i 63 dana skotnosti, medjutim sve cesce se dogadja da porodjaj kasni odnosno da se graviditet produzava. 

Sam porodjaj mozemo predvideti po ponasanju kuje, promeni apetita i velikom variranju telesne temperature koje je vrlo znacajan simptom za vlasnike i veterinara. 

Najbolje je da vlasnik kuje dobije savete kako ce prepoznati pocetak porodjaja i intervenisati u slucaju komplikacija. 

Praksa  je pokazala da se graviditet produzava i do 68 dana i da se kuje i nakon tog perioda mogu same normalno osteniti. No ova cinjenica zahteva stalnu saradnju s veterinarom koko bi se uocio momenat krize i pravovremenog preduzimanja veterinarskih zahvata. Plodovi posle 68 dana mogu predstavljati problem za normalan porodjaj, ili sto je jos gore mogu uginuti. Zbog te cinjenice moramo imati svakodnevnu informaciju da li su plodovi zivi sto se utvrdjuje pregledom ultra zvukom. U slucajevima kad su plodovi zivi i dok se kuja ponasa normalno, /dobro uzima hranu i vodu, nema probavnih smetnji, nema iscetka iz vagine itd…/ mozemo pricekati prve simptome porodjaja. 

U slucajevima kad kuja pokazuje anakove malaksalosti i neraspolozenja veterinr mora intervenisati. Isto tako ako kontrakcije za porodjaj traju dugo a plod se ne pojavljuje znak je i poziv za strucnu pomoc. 

Predugo cekanje i produzetak graviditea bez kontrole moze dovesti do katastrofalnih posledica po kuju i njene potomke. Svaka nestrucna pomoc u tim momentima moze dodatno komplikovati slucajeve. 

U nekoliko slucajeva vlasnici i nestrucni pomagaci su prilikom ” strucne” pomoci prilikom porodjaja, otkinuli nogu stenetu, ili rascepili matericu kuje, inficirali porodjajni kanal i izazvali teske posledice. 

U svim slucajevima poremecenog ili produzenog graviditeta predlazem saradnju sa vasim veterinarima koji ce vam pruziti najstrucniju pomoc.