BUL TERIJER [FCI No. 11]
Originalni naziv rase: ENGLISH BULL TERRIER
Zemlja porekla: ENGLESKA
ILUSTROVANI STANDARD
Bulterijer pripada III FCI grupi – terijerima.
FCI je medjunarodna kinološka organizacija, čiji se standardi koriste u velikom delu sveta, i kod nas.
Postoji i engleska verzija standarda, ali su razlike minimalne pa nema potrebe da ih navodimo.
Opšti izgled: snažno građen, mišićav, dobro balansiran i aktivan pas, s odvažnim, odlučnim i inteligentnim izrazom.
Karakteristike: bulterijer je gladijator medju psima pun vatre i hrabar. Jedinstvena osobina je glava specifičnog oblika. Nezavisno od veličine pas mora izgledati muževno, a kuja ženstveno.
Temperament: ujednačenog temperamenta, podložan disciplini. Iako je oštar prema psima, naročito je dobar prema ljudima.
Veličina: ne postoji ograničenje u telesnoj masi i visini, ali trebalo bi da postoji impresija o maksimalnoj supstanci za veličinu psa u skladu sa kvalitetom i polom.
Boja:
a)za bele-čista bela dlaka, pigmentacije na koži oznake na glavi ne treba kažnjavati,
b)za obojene-boja dominira, sve ostale varijacije u boji su jednake, s tim što se preferira tigrasta.
Dozvoljena je i trobojnost. Tačkaste oznake na beloj dlaci su nepoželjne, kao i plava boja i boja jetre.
Dlaka: kratka, polegla, podjednaka i oštra na dodir sa tamnim sjajem. Koža je zategnuta. Mekša podlaka može biti prisutna zimi.
Glava i lobanja: glava je duga, jaka i duboka, ali nije gruba. Gledano od napred glava je oblika jajeta i kompletno popunjena. Njena površina nema šupljina i praznina. Gornji deo lobanje je ravan izmedju ušiju. Profil je blago zaobljen unazad od vrha lobanje do vrha nosa, koji treba da bude crn i savijen prema dole. Nozdrve su dobro razvijene, a donja vilica duboka i jaka.
Oči: izgledaju uzane, sakriveno postavljene i trouglaste, dobro smeštene u lobanji. Crne ili nešto vise braon tako da izgledaju crne s probadajućim odsjajem. Razmak od vrha nosa do ušiju je nešto veći od razmaka od razmakaod očiju do vrha lobanje. Nepoželjne su plave ili delimično plave oči.
Uši: male, tanke, blizu postavljene. Pas treba da je u mogućnosti da ih drži čvrsto uspravljene kad gleda gore.
Usta: zubi zdravi, čisti, jaki, dobre veličine, perfektno pravilni s kompletnim makazastim zagrižajem. Usne su čiste i prikupljene.
Vrat: vrlo mišićav, dug, napet, sužava se od ramena do glave i nema i nema slobodne kože.
Prednji deo: ramena jaka i mišićava, bez opterećenja. Lopatice ravne i drže se blizu zida grudi i imaju vrlo naglašenu kosinu unazad, time se pravi skoro prav ugao s nadlakticom. Laktovi su pravi i jaki. Podlaktica je uspravna. Prednje noge imaju najjači tip okruglih kvalitetnih kostju, pas treba da stoji čvrsto na njima. Noge treba da budu perfektno paralelne. Kod odraslih pasa dužina prednje noge treba da je jednaka dubini grudi.
Telo: dobro zaobljeno svidljivom zaobljenošću rebara i dobrom dubinom od grebena do grudne kosti, tako da je grudna kost bliže zemlji nego stomak. Ledja kratka i jaka sa ledjnom linijom u blagom luku iza nivoa grebena. Dobro mišićave slabine. Donja linija od grudne kosti do stomaka formira gracioznu krivu liniju na gore. Grudi široke kad se gledaju od napred.
Zadnji deo: zadnje noge su paralelene kada se gledaju od pozadi, butine mišićave, potkolenica dobro razvijena. Koleno dobro razvijeno, a potkolenica dobro uglovana s kostima šaplja koje su kratke i snažne.
Rep: kratak, nisko usadjen i nošen horizontalno. Debeo u korenu i sužava se u finu tačku.
Kretanje: kada se izgleda čvrst. Lako prelazi teren sa slobodnim lakim korakom sa tipičnom živahnošću. Kada kasa kretnje su mu paralelne. Na većim brzinama noge nisu više paralelne nego idu ka centralnoj liniji. Prednje noge izbacuje napred, a zadnje se kreću lako u kuku i savijajući se dobro u kolenu sa velikim potiskom.
Šape: okrugle i kompaktne sa dobro prikupljenim prstima.
Greške: sva odstupanja od gore pomenutih tačaka trebalo bi da se uzmu kao greške, a ozbiljnost s kojom se te greške tretiraju treba da bude u proporciji sa njihovim stepenom.
P.S. Mužjaci moraju imati dva razvijena i u skrotum spuštena testisa.