Ovih deset pravila će pomoći vlasnicima pasa da izbegnu greške koje se odnose na praktične aspekte ishrane pasa.

1. Obezbedite mnogo vode za piće – Sveža i čista voda bi trebala uvek biti na raspolaganju psu. Prosečne dnevne potrebe organizma psa su 60 ml po kilogramu telesne mase. Ova količina je nešto veća za štenad, kuje u laktaciji, kao i za vreme toplih dana.

2. Ako menjate režim ishrane, uradite to postepeno – Bilo kakva promena u ishrani bi se trebala primeniti postepeno kroz period od jedne nedelje. Ovo omogućava da se apetit, digestija i metabolizam mogu pravilno adaptirati. Takođe, kroz ovaj period, crevna mikroflora ima dovoljno vremena da se obnovi i prilagodi novom tipu hrane.

3. Održavajte ritam ishrane – Vaš pas će biti najzadovoljniji kada jede jednu vrstu hrane, iz iste posude, u isto vreme i na istom mestu. Broj obroka zavisi od fiziološkog stanja psa što je potrebno pratiti.

4. Kontrolišite količinu pojedene hrane – Veličina obroka je zasnovana na dnevnim energetskim potrebama organizma i brojem kalorija sadržanih u hrani. Količina pojedene hrane treba biti često kontrolisana da bi se izbegla nepotrebna gojaznost i uskladila sa promenama u težini psa.

5. Obezbedite balansiranu ishranu – Bez obzira da li se radi o hrani iz domaće kuhinje ili o već pripremljenoj komercijalnoj hrani, svi neophodni hranljivi sastojci bi trebalo da budu prisutni u dovoljnim količinama i proporcijama u skladu sa veličinom psa (mali, srednji, veliki), fiziološkom kondiciom (odgoj, sport), starošću (štene, odrastao, star) kao i patološkim stanjem ukoliko je prisutno.
6. Birajte hranu pažljivo – Izbor hrane ne sme biti zanemarljiv. Uravnoteženost hranljivih sastojaka bi trebala da prevagne pri izboru. Tri su osnovna faktora pri izboru prave hrane: starost psa (štene, odrastao, star), nivo fizičke i fiziološke aktivnosti (aktivan pas, sportski, pas za odgoj), veličina psa (veliki, srednji, mali)

7. Hranite psa pravilno – Način na koji hranite svog psa je na istom nivou važnosti kao i kvalitet same hrane. Vrlo je bitno da sledite instrukcije proizvođača ukoliko hranite psa gotovom komercijalnom hranom. Ukoliko hranite psa domaćom kuhinjom onda svakako izbegavajte sledeće izjave: “moj pas jede isto što i ja”, “moj pas jede što poželi” ili “moj pas jede samo…”. Ostaci sa stola, čokolada, kolači, nemaju mesto u ishrani pasa.
8. Obezbedite neophodnu higijenu – Otvorene konzerve treba čuvati na suvom i hladnom mestu. Ovo važi i za svu svežu ili odmrznutu hranu. U slučaju suve komercijalne hrane, džak je potrebno zatvoriti i čuvati na suvom. Ukoliko pas ne dovrši svoj obrok, ostatak se ne ostavlja za naredno hranjenje, a posuda se opere.

9. Vodite evidenciju – Potrebno je pratiti efektivnost određene ishrane i promene na psu. Ovo mogu biti, na primer, promene u težini psa, promene kvaliteta njegove dlake, apetita, ili svakodnevnog ponašanja.

10. Ne ustručavajte se konsultacija sa veterinarom – Svojim obrazovanjem, veterinar je stručan u pravilnoj ishrani kako obolelih tako i zdravih pasa. Konsultujte se sa veterinarom ukoliko pas izgubi apetit, dobije višak kilograma ili izgubi na težini, isto tako i ukoliko pati od zatvora ili učestalih dijareja. Razgovarajte ukoliko primetite značajne promene u ponašanju koje prati navedene fiziološke promene, jer ovo mogu biti simptomi određenih obolenja koja zahtevaju stručan nadzor.