DESET PRAVILA O UZGOJU BULTERIJERA 

1. Uvek odgajaj da dobiješ najbolje, jer ako je vredno odgajati onda se potrudi da odgajaš najbolje što možeš. Napravi svoj domaci zadatak! Traži savet od uspešnih odgajivaca  a ne od onih koji nisu nikada odgojili dobrog bulterijera (iako su oni najviše željni da Vam ga daju). 
Upotrebljavajte samo najbolje priplodnjake,  bez obzira na to ko im je vlasnik ili gde se nalaze, nikad ne parite sa prosecnim. 

2. Odgajajte da dobijete dobru glavu. Bulterijeri su rasa kod koje je najvažnija odlika dobra glava, pa zato ako ne težite ka dobroj glavi jajastog oblika, možda cete dobiti lepe pse, ali nikada dobrog bulterijera. 

3. Odgajajte da dobijete ujednacenost. Dok odgajate da dobijete dobru glavu morate paziti da ne izgubite dobro telo jer bulterijer mora imati snažno telo, supstancu, a ne samo dobru glavu. 

4. Uvek težite za najboljim mogucim temperamentom. Vecina bulterijera danas žive kao kucni ljubimci, zato su puni ljubavi prema porodici u kojoj žive, a isto tako prema ostalim ljudima. Uvek ima rizika u odgoju, ali dobar temperament nikada ne smemo rzikovati. 

5. Budite realni kada procenjujete mane i vrline psa. Da biste napredovali morate biti iskreni sa sobom o greškama i vrlinama koje ima Vaša kuja, a isto tako i potencijelni priplodnjak. Savršeni bulterijer ne postoji, nikada nije i nikad nece. Izbor mužjaka za Vašu kuju je stvar prioriteta, želja, a napokon i kompromisa. 

6. Fokusirajte se na vrline. Uspešni odgajivaci traže priplodnjake sa pozitivnim odlikama – odlikama koje premašuju neke manje nedostatke koje taj priplodnjak poseduje. 

7. Nikad ne odgajajte dva psa koji imaju iste mane, a nedostaju im iste vrline. 

8. Linijski uzgoj. Linijski uzgoj se pokazao kao najbolje rešenje do uspeha, ali ponekad moramo pariti sa psom koji nema iste predke kao i kuja, zato bi bilo dobro proveriti da li je taj pas vec imao potomstvo i koliko su kvalitetni njegovi potomci. 

9. Ne zaboravite na boju. 

10. Verujte svom instiktu. U pocetku Vas savetuje Vaš mentor tj. odgajivac od koga ste tražili savet. Kasnije ako cete biti prepoznati kao dobar odgajivac morate se osloniti na vrednost Vaših licnih procena i uciti iz svojih ranijih grešaka. 

                                                                              
 “Bullterriers Today”

   David Harris